iva1Ивелина Балчева е многожанрова изпълнителка, която изпълнява авторска поп музика, специално написана за нея, авторски български и балкански фолклор, автентичен български фолклор, джаз: традиционен, Джанго Райнхард стил, свободен и фрий джаз. С особена страст изпълнява руски романси, ромски традиционни песни, като в репертоара си има също така турски и казахски песни от неизвестни и съвременни автори.

Ивелина Балчева – Балча е една от най-колоритните български певици. Със своя чар и богат музикален репертоар тя е способна да плени публика от различен произход и култура.

Характеристика на гласа

Гласовите възможности на Ивелина започват от алт до втори сопран. Нейният глас има голяма плътност в ниския регистър и невероятна експресивност в по високия регистър изпълнени с ярки характерни обертонове. В средния регистър  има характерна бленда и дрезгавина с възможности за фламенко и фадо пеене. Най-голямото предимство на Балча, е че тя има рядко срещан усет за вокална и артистична импровизация според възникналата ситуация или специално написана за артиста импровизаионна част.

Творчески съприкосновения…

В годините на своя творчески път тя се среща и работи с много известни музиканти и творци, като Теодоси Спасов, Стоян Янкулов – Стунджи, Александър Райчев, Иво Папазов – Ибряма, Вили Казасян и с всички най-големи български изпълнители. От чужбина тя е работила с известния турски композитор Селми Андак, популярната  турска певицата Сезен Аксу. В Казахстан тя работи с известния композитор Толеген Мукхамеджанов, Роза Римбаева и най-голяма узбекска звезда Юлдуз Османова. В Русия тя е работила с Филип Киркоров група НАНА и много други известни руски изпълнители, както и с Фьодор  Бундарчук и Степан Михалков. Била е част от творчески екипи с Алан Рийч, Алан Рой Скот, Дениз Брежан и много други.

Инструментални формации

Ивелина Балчева притежава много добра адаптивност и професионализъм при работа с инструментални формации от различен тип. Тя работи с инструментални групи като  биг бендове, естрадно-симфонични оркестри, както с камерен, така и с големи симфонични оркестри.  Освен това тя успешно представя някои песни акапелно, като прави интерпретации с китара и глас, ударни инструменти и глас и пиано и глас. Тя има невероятна способност да представи песенен репертоар акапелно, без  инструментален съпровод, изключителен усет за импровизация и интерпретиране на песенен материал.

Ивелина Балчева е била част от множество  солистични, сборни, комерсиални и благотворителни концерти и акции за набиране на средства за подпомагане на различни каузи.  Тя е била част от множество фестивали и конкурси, като член на жури или гост изпълнител. Множеството участия в спектакли, моноспектакли, авторски вечери мюзикъли, джаз и етно срещи,  превръщат срещите с нея в незабравими моменти, докосвайки се до нейната музика. 555975_4581924394932_1801118575_n