Ивелина Балчева

Ивелина Балчева

Ивелина Балчева – Балча

е многожанрова певица, артист-изпълнител, музикален консултант, музикотерапевт.    

“Ивелина е един от водещите изпълнители на българската и международна  музика, тя е забележителен артист с богат гласов диапазон. Човек може да усети нейната висока ерудиция както на сцената, така и в живота. Нейният репертоар има голямо разнообразие от стилове – класически джаз, поп музика, турска и ромска музика, руски – цигански романси. Тя е поставила ръката си в модерната кавър версия. Въпреки всичко и поради това тя е най-добрата българска джаз-фолк певица.” Тодор Бакалов, доктор по музика във Антология на българските фолклорни музиканти, том втори

Ивелина Балчева – с творческия си псевдоним Балча се ражда в деня на музиката 1 октомври 1964 г. в Провадия близо до град Варна. Тя завършва Висшия педагогически университет в Шумен, специалност начална педагогика, втора специалност – музика и пеене.

Кариерата на Ивелина Балчева започва през 1980-1983. Тогава тя е солистка на естрадните състави в родния си град. Като студентка по начална педагогика Балчева сформира първото дамско джаз трио към Институт за начални и детски учители – Добрич. До 1988 година Ивелина гради своята професионална кариера, като работи с първия частен Биг бенд в страната, Бенда на град Варна с диригент Димитър Андреев, а след това работи с Биг бенда на Анатолий Вапиров, музикант от голяма световна величина. През тези ранни години Балча, работи  с варненския и великотърновския Диксиленд.

През 1988 година, тя печели трета награда на младежкия конкурс за млади изпълнители в София, Тогава Ивелина Балчева се запознава и с композиторката Зорница Попова. Зорница я свързва с други български обичани композитори, които оценяват нейния талант и така се повяват първите и песни в националния ефир.

През 1989 Балчева се премества от Провадия  в Божурще, Софийско, а от 1990 живее в София, но всъщност е гражданин на света, работейки с музикални специалисти от Европа и Азия.